« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Predavanje na dodatnoj kemiji: Čokolada = VALOVI UŽITKA
Naši mladi kemičari sedmih razreda su u petak 11.11. ugostili profesoricu Danijelu Ašperger s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Ona im je održala predavanje o čokoladi gdje su naučili razliku između bijele i crne čokolade, od kud potječe, od čega se radi i mnoge druge čari naše omiljene poslastice. Cilj predavanja bio je dokazati prisutnost željeza u čokoladi. Pažljivo slušajući profesoričine upute i marljivo radeći, učenici su usitnili uzorke čokolade prethodno zaleđene tekućim dušikom, odmastili ih koristeći organsko otapalo heksan, stolnu mućkalicu i centrifugu te su uspjeli dokazati udio željeza u čokoladi pomoću plavog i crvenog obojenja kojeg su stvorili berlinsko modrilo i filmska krv.
Uza sve nove zanimljive činjenice i uređaje učenici su se zabavili te su okončali predavanje uz mali poklončić od profesorice. Svi se nadaju skorom susretu koji možda, tko zna, bude na samom fakultetu?
Hana Filipović, 7. d
Mia Mutak, 7. c